Haarlemmermmeer - 150 jaar droog

Artikel verschenen ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Haarlemmermeer

Meerhistorie, 50 jaar droog, Een bescheiden herdenking.

Lieve Tante,

Nieuw-Vennep, 17 juli 1902.

Het zal U wel spijten dat U de optocht niet gezien hebt. Nu, ik zal je er wat over vertellen! 's Morgens ging de Leeghwater van van Driel, de bakkerij van Spiering, de watermolen van de Oude en de Amerikaanse molen van de Breuk hier vandaan. Alles prachtig versiert. Ook veel ruiters met paarden en blauwe sjerpen om. Alles ging naar het Hoofddorp.

Lees meer: Haarlemmermmeer - 150 jaar droog

Dokter Gerard Schreuder

Eerder gepubliceerd door Meer-historie
Een reactie op het artikel van  Gerard Schreuder in het maart nummer 2009 van Meer-historie.

,,Want ik heb Uw vader gekend”, dit is de titel van een boek, Annemie Mac Gillavry schreef het en het gaat over Indonesië. Beter gezegd over Nederlands Indië.  Heel toepasselijk. Er zijn nog heel wat  oudere Nieuw Vennepers die uw vader hebben gekend! Ikzelf was aangenaam verrast nog eens iets over dokter Schreuder te kunnen lezen.

Lees meer: Dokter Gerard Schreuder

Bets Dol-de Groot

Interview afgenomen in 2008 en eerder gepubliceerd door Meer-Historie

 Bets de Groot werd geboren op 20 september 1912 in Nieuw Vennep, aan de Venneperweg, daar waar nu het pompstation van Kulk gevestigd is. Een ouderwets huis was haar geboortehuis met een timmerschuur, haar vader had het geheel van een timmerbedrijf gekocht en de schuur werd door vader als opslag gebruikt voor zijn producten, dit waren turf en andere brandstoffen. Voor het vervoer naar de klant werkte vader met kruiwagen en hondenkar.
Haar vader was Barend de Groot en haar moeders naam was Trijntje Spaans. Opa en Opoe Spaans woonden naast hen met ,,tante Bet”hun jongste dochter. Opoe was een klein vrouwtje en zat zoals iedereen vroeger te breien aan een kous. Als het donker ging worden ging ze op  een stoof staan om dicht bij de lamp te zijn die boven de tafel hing. Je had toen geen schemerlamp of leeslamp.
Haar zus Jen was twaalf jaar ouder.

Lees meer: Bets Dol-de Groot

Dokter G. Nugteren

Interview afgenomen in 1998 en eerder gepubliceerd door Meer-Historie

Op l5 november 1923 geboren aan de Huigsloterdijk 31 in Oude Wetering, Weteringbrug te Nieuw-Vennep als vierde kind in een gezin van 8. Er2011 linv od dokter Nugteren sept 1978 mo waren drie meisjes boven hem, dat had als voordeel dat hij nooit in de huishouding mee hoefde te helpen. Vader was geboren in Hardinxveld als zoon van een aannemer aldaar.

Lees meer: Dokter G. Nugteren

Beurtschip(per)

Eerder gepubliceerd door Meer-historie in 2008
Beurtschipper: Een straatnaam in Nieuw-Vennep en beurtschip  ,, De Goede Gunst “.

Dit was de naam van de ,,schuit’, een beurtschip. De firma van Staveren in Nieuw-Vennep exploiteerde een beurtveer. Er kwam een steiger  aan de Hoofdweg Oostzijde iets voorbij de huidige Bosstraat , de aanleg zal rond 1915 geweest zijn.

Lees meer: Beurtschip(per)

De familie van de Pol

Eerder gepubliceerd door Meerhistorie in 2002
Een Haarlemmermeerse Historie

Vreedenburgh, een mooi gerestaureerd pand aan de Hoofdweg westzijde nabij Nieuw-Vennep. Den Heer P Roos woont er samen met zijn vrouw L Roos-Biemond. Gaan we enige honderden meters richting Hoofddorp dan stuit U dit jaar {2002} op groots opgezette werkzaamheden, de bouw van de meest zuidelijke van de drie veelbesproken Calatrava bruggen is daar in volle gang. Over de bouw van deze bruggen is al genoeg gezegd en geschreven. Als de bouw voltooid is zullen de bruggen indrukwekkend aanwezig zijn en vast wel baden in een zee van licht. Zo vanzelfsprekend in deze tijd, we staan er niet bij stil.

Lees meer: De familie van de Pol