Dawlat de Jonge-Pool

Mooiste beroep wat er bestaat

Zes blauwe jurken van keizerslinnen, bijpassende losse manchetten en boorden, enkele grote witte schorten, nylonkousen en stevige schoenen, 2011 linv dl vk dejonge moplus nachtkleding. Aldus de uitzet van mevrouw D. de Jonge-Pool (1939) toen zij als jonge vrouw van twintig begon met de driejarige opleiding aan de Kweekschool voor Vroedvrouwen in de Amsterdamse Kamperstraat. Hier verbleef ze intern en kreeg ze praktijklessen in de inpandige kraamkliniek. Maar voordat er sprake was van een bevalling, moesten de eerste beginselen van de verpleging worden geleerd. Toen mevrouw De Jonge in 2002 de laatste bevalling deed, had ze er veertig jaar opzitten en vele duizenden baby’s in Haarlemmermeer op de wereld gebracht. ,,Het is het mooiste beroep wat er bestaat.”

Lees meer: Dawlat de Jonge-Pool

Kirsten van de Ruit

Bezig met een mooi proces

Ze is sinds anderhalf jaar als verloskundige verbonden aan het geboortecentrum Wonderwereld in Hoofddorp en heeft inmiddels al meer dan honderd2011 linv dl vk kvdruit baby’s ‘aangepakt’. Kirsten van de Ruit (1989) koos voor dit beroep, omdat ze dan met mensen werkt die niet echt ziek zijn. ,,Het zijn geen patiënten, maar cliënten. En je bent met een mooi proces bezig.”
Voor haar zit de uitdaging in het onverwachte. ,,Als je een dienst van 24 uur begint, heb je geen idee wat de komende uren je zullen brengen. Je gaat visites rijden en dan kan er ineens een telefoontje komen, dat bij een cliënte de weeën zijn begonnen.”

Lees meer: Kirsten van de Ruit