Thea Meulders

Thea Meulders over vrede en vrijheid

Heel Nederland viert zeventig jaar Bevrijding. In Nieuw-Vennep vormt op dinsdag 5 mei het tot Bevrijdingsplein omgedoopte Harmonieplein het 2015 linv dl ow thea meuldersmiddelpunt van feestelijkheden. Voor de organisatie ervan werken vrijwilligers van diverse instanties samen. Eén van hen is Thea Meulders (1939, Magelang, Java, Nederlands Indië). Als gastdocent sedert 2002 actief met voordrachten op scholen over haar jeugdjaren in het Jappenkamp. Deze inwoonster van Nieuw-Vennep profileert zich voorts waar mogelijk als gloedvol pleitbezorgster van het vieren van ‘vrede en vrijheid’. Niet alleen op 5 mei maar zeker ook op 15 augustus, toen de Tweede Wereldoorlog na de capitulatie van Japan daadwerkelijk voorbij was. Op deze plek de weerslag van een openhartig gesprek, een nadere kennismaking met de vrouw, die zich persoonlijk pas sinds kort echt vrij voelt, na een levenslang keurslijf van pijn, liefdeloosheid en onrecht.

Lees meer: Thea Meulders

Daniëlle van der Bend

 Modern onderwijs gaat digitaal

Op de havo koos ze voor het vak informatica in plaats van Frans. Niet zo vreemd dus, dat Danielle van der Bend (Vlaardingen, 1985), leerkracht op de openbare basisschool ’t Joppe in Getsewoud-Zuid, deel uitmaakt van de ICT-commissie aldaar. ,,Het huidige onderwijs is niet denkbaar zonder de digitale wereld,”  aldus ‘juf Danielle’, sinds 2007 werkzaam in het basisonderwijs. Het krijtbord is vervangen door een digibord en in elk klaslokaal zijn computers, zelfs voor de jongste leerlingen. Evenmin is schooltelevisie weg te denken uit het lesprogramma. Danielle woont samen met Frank den Elzen. Ze hebben twee zoontjes, de tweejarige Dylan en baby Jessy, zeven maanden oud. De vaste leerkracht van groep 1e en op vrijdagmiddag invalster van midden- of bovenbouwgroepen, staat stil bij de verschillen met het onderwijs van toen.

Lees meer: Daniëlle van der Bend

Wim van Griethuijsen

Ouderwetse schoolmeester

 De school is nog niet begonnen. Kinderen spelen op het schoolplein. De bovenmeester verschijnt in de deuropening van het gebouw en blaast op een fluitje. Ogenblikkelijk zoeken jongens en meisjes de hand van een ander en zo stellen zij zich getweeën op in de rij. Mondjes dicht. Als het helemaal rustig is, geeft het hoofd van de school met een handbeweging aan, dat de leerlingen richting klaslokaal mogen. In de gang worden de jasjes netjes aan de kapstok gehangen en ieder zoekt zijn plaats in de klas. Strak de armen over elkaar wachten de kinderen op hun meester of juf.

Lees meer: Wim van Griethuijsen