Dirk Molenaar

Dubbelleven van Dirk Molenaar

Landbouwer, makelaar en spreekstalmeester. Je mag gerust concluderen dat Dirk Molenaar (1965, Nieuw-Vennep) een dubbelleven leidt. Daar komt2015 linv dl dirkmolenaar echter geen geheimzinnigheid aan te pas. De liefde voor het boerenwerk draagt hij gedreven uit en zit hem in het bloed, de derde generatie agrariërs, sinds 1928 gevestigd aan de Hoofdweg 1041. Indertijd begonnen door grootvader Huibert en doorgegeven via vader Dirk. Daarnaast is hij al zo’n vijftien jaar één van de mannen achter makelaardij Koophuis. En via de microfoon laat hij zich publiekelijk horen tijdens dorpsevenementen, zoals het jaarlijkse ringsteken op Koningsdag en de Vennepse Trekkertrek. Molenaar is overtuigd vrijwilliger. Iets betekenen voor de samenleving, staat hoog in het vaandel.

Lees meer: Dirk Molenaar

Ben en Jan Ham

 Over moderne bedrijfsvoering.

 De gewassen op de akkers in en rond Nieuw-Vennep zijn in de loop van de jaren nauwelijks gewijzigd. Anno 2011 vind je in de polder Haarlemmermeer Zuid nog steeds voornamelijk granen, aardappelen, uien en (suiker)bieten. ,,Het grote verschil met vroeger is in de eerste plaats de automatisering”, aldus Jan Ham van de Elisabeth Hoeve, akkerbouw- en sorteerbedrijf aan de Hoofdweg 1379.

,,De landbouwbedrijven hadden indertijd minder land, terwijl er meer mensen werkten.”

Hij maakt een vergelijking met de gemiddelde omvang van het boerenbedrijf toen, met dertig tot vijfendertig hectare en drie á vier vaste medewerkers, in het seizoen aangevuld met losse arbeiders. ,,Wij zijn hier begonnen met 60 hectare, wat inmiddels is verdubbeld tot 120. En dat land mannen we met z’n tweeën, dankzij de machines.”

Lees meer: Ben en Jan Ham

Anton Bruijnis

Eens een boer, altijd een boer

Eens een boer, altijd een boer. En dan praten we niet over de negatieve bijklank die het woord kan hebben. Het boerenbloed bruist bij Anton Bruijnis (1935) en kom bij hem niet aan met de term agrariër, want daaraan heeft hij een broertje dood. ,,Ze hebben dat woord een keer uitgevonden, maar ik heb er een gloeiende hekel aan. Wat is er mis met boer? Mij beledig je er niet mee. Het is een netjes en keurig beroep, met vroeg opstaan en op zijn tijd hard werken.”

Lees meer: Anton Bruijnis