Marcel de Jong

“Het echte uitgaansleven speelt zich vooral buiten de polder af”2011 linv ul mdejong mo

 “Dit horecabedrijf is niet alleen mijn geboorteplek, want ik ben boven de biljartzaal geboren, maar het is ook mijn keiharde opleiding in dit horecavak geweest. Als jongetje hielp ik al mee met mijn ouders door flessen te sorteren en zo waarvoor ik dan 1 gulden 25 kreeg. Heel veel uren na schooltijd aan de slag maar het voordeel was wel dat ik altijd geld op zak had,” aldus Marcel de Jong (39) die sinds 2007 Hotel Restaurant De Rustende Jager leidt maar toegeeft dat het nooit zijn bedoeling was om er zijn toekomst in te zoeken.

Spijt heeft de jonge ondernemer overigens niet want hij heeft er inmiddels zijn ziel en zaligheid in gelegd om het bedrijf op een moderne manier inhoud te geven waarbij de klant, hetzij dinergast, hotelgast, clubbezoeker of deelnemer aan een vergadering, altijd op een vriendelijke wijze wordt ontvangen.

De Jong: “Mijn ouders en ik hebben nooit aan de keukentafel gezeten om te praten of ik nu wel of niet dit bedrijf zou overnemen. Het is gewoon gegroeid en ik voel me daar happy mee. Koken is overigens mijn hobby en dat heb ik ook wel in het begin gedaan maar als directeur van dit bedrijf moet je vooral zakelijk, creatief en efficiënt leiding geven. Dat voelt goed.”

Veelzijdigheid

Zuster Sylvia is verantwoordelijk voor het steakhouse d’Oude Molen maar dat is voor broer Marcel nooit een optie geweest: “Nee, ik zou mij daar veel te beperkt in voelen. In mijn eigen bedrijf zijn veel meer facetten als hotel, verenigingsactiviteiten, vergaderingen plus ons cateringsbedrijf. Dat is een veelzijdigheid die ik nodig heb.”

Kom bij Marcel ook niet aan met discotheken want dat is een vorm van uitgaan die hij niet vindt passen binnen de cultuur van De Rustende Jager: “Ik heb hier acht jaar gekookt maar toen ik dit bedrijf van mijn ouders overnam vond ik het niet de juiste locatie om hier een discotheek of zo in te beginnen. Vergeet ook niet dat in Nieuw-Vennep het uitgaansleven de afgelopen jaren volstrekt veranderd is. Maar ook het verbod om in horecabedrijven niet meer te mogen roken heeft daar invloed op gehad. Dat heeft in het begin zondermeer nadelig gewerkt. In ons café heb ik toen meteen gezegd dat wij het rookverbod gingen doorvoeren en dat gold ook voor onze hotelkamers, vergaderzalen en restaurant. Wel hebben we diverse rookruimten gemaakt maar die gezellige rokerige cafésfeer is natuurlijk verdwenen. Jammer maar dat is nu eenmaal het beleid van de overheid en daar hou ik mij dus aan. De vele families die hier ooit zijn getrouwd hebben kinderen die hier ook trouwden en feesten organiseren dus de klantenbinding is groot.”

Verenigingsleven

Vooral de klantencategorie agrariërs is volgens Marcel de Jong een uiterst trouwe groep: “Ja, dat is ongelooflijk maar dan zie je maar weer dat zo’n bedrijf als De Rustende Jager toch in een behoefte voorziet als het om uitgaan gaat. Gezinnen bestonden vroeger natuurlijk uit veel kinderen en dat is vandaag de dag niet meer het geval. Maar ondanks dat mogen wij niet over klandizie klagen want Nieuw-Vennep is enorm gegroeid met het nieuwe Getsewoud erbij. Maar omdat daar heel veel nieuwkomers wonen speelt het echte uitgaansleven zich buiten ons dorp af richting Haarlem, Leiden en Amsterdam. Maar de overlevingskans van grote discotheken is gering want jongeren willen ook naar massale concerten en evenementen als MeerLive. Maar zo’n Van Zantenhal die weer is heropend kan toch op jaarbasis veel jongeren trekken en dat merken wij in het dorpscentrum natuurlijk als daar weer een concert wordt georganiseerd. Maar dat is nu eenmaal de situatie van vandaag de dag. Bij ons komen de klanten voor een overnachting, diner, vergadering van de Lionsclub of de Rotary, bridgeavond, het smartlappenkoor of de jaarlijkse carnavalshappening en toneelavond van De Korenbloem. Wij hebben een andere doelgroep en vinden ook niet dat wij ons moeten begeven in grote evenementen alhoewel wij met MeerJazz op jaarbasis diverse kleinschalige concerten organiseren. Toch kunnen wij blij zijn dat wij hier nog steeds een hecht verenigingsleven hebben en dat men ons goed weet te vinden.”

Saamhorigheid

Probleem is wel dat de ambitieuze horecaondernemer het niet zo ziet zitten met al die horecafaciliteiten in sportclubs, kerkgebouwen, tuincentra en dergelijke: “Die accommodaties zijn steeds mooier geworden maar het is wel een concurrent van de bestaande horecazaken in het dorp. Leden van sportclubs blijven na een wedstrijd gezellig in de kantine hangen, drinken en eten daar wat en rijden weer naar huis. Dat is een omzet die wij in de branche missen. Ik begrijp dat wel maar vroeger hadden al die sportclubs geen fraaie kantines en namen de leden op weg naar huis vaak bij ons een drankje en een hapje. Maar kijk ook eens naar het nieuwe cultuurcentrum in Hoofddorp. De schouwburg, Pier K en Duycker hebben alledrie een mooie horecaruimte dus dan is het logisch dat bezoekers daar meteen wat drinken en eten. Het is daar een compleet horecacomplex maar voor de plaatselijke horecazaken is het niet prettig lijkt mij,” aldus Marcel, die met verve zijn bedrijf aanpast aan de wensen van de klanten.

Hij is wel blij met de functie van Oranjevereniging Beatrix die er al jaren voor zorgt dat de saamhorigheid in Nieuw-Vennep groot is: “Ondanks het feit dat ons dorp verdubbeld is met de komst van Getsewoud blijft er vanwege de Oranjeactiviteiten toch een band tussen het oude dorp en de nieuwe wijk. Dat stimuleert ook het uitgaansleven ook al hebben wij hier geen schouwburg of bioscoop.”

De cateringactiviteiten van De Rustende Jager zijn al jaren wijd en zijd bekend want daarmee heeft het bedrijf zondermeer in de roos geschoten.

Auteur: Jan van Grondelle
(09-11-2011)