Liefdevolle opvang kittens

Nieuw initiatief in Getsewoud

Drie vriendinnen zijn zo begaan met het lot van op straat aangetroffen verwaarloosde, vaak moederloze kittens, dat ze besluiten samen iets op te zetten voor deze20181225 linv ireenvanmaaren (2) speciale doelgroep. Een particulier initiatief zonder winstbejag, in de vorm van liefdevolle opvang in huiselijke kring. Na zo’n negen á tien weken wordt vervolgens gezocht naar een adoptie adres, een warm en veilig nieuw thuis. We praten erover met initiatiefnemers Ireen van Maaren en Irene Hermans, beiden inwoners van Nieuw-Vennep. Derde vriendin Stella Nooijen mogen we niet vergeten, al kan ze er niet bij zijn. Ze is onmisbaar voor de organisatie, tekent voor het papierwerk, de website en nog veel meer. Het eerste opvangkitten, een zielig beestje vol teken en vlooien, van de straat opgepikt, heeft nu een ‘gouden mandje’ bij Stella in Zeist.       

Moederpoes Minoes en haar vier kittens houden ons op deze decembermiddag gezelschap in de ruime woonkamer aan de Catharijnepoort in Getsewoud. Het zijn dieren in de opvang bij Ireen van Maaren (1984, Lynden). Binnenkort vertrekken de gastjes. Er zijn al adoptieadressen geregeld. Verder wonen op dit adres Ireens man, Roel Stupers en hun twee schoolgaande zoons. Plus vier eerder geredde katten, huis-tuin-en-keuken exemplaren, zo je wilt Europese korthaar types. Ireen, oud-verpleegkundige, is ‘manusje van alles’ in de praktijk van Roel, in het sportcentrum aan de Kopsstraat in Nieuw-Vennep. ‘Join Together’ biedt daar fysiotherapie en orthopedisch manuele therapie.

Vriendin Irene Hermans (1977, Rotterdam) woont samen met Mark Pessels en hun vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, eveneens in de schoolgaande leeftijd. Hij is locatiebeheerder bij Post Nl. Deze Irene werkt parttime in de Z-verpleegkunde, bij een instelling in Rotterdam. Daarnaast is zij verbonden aan Rouwservice Nederland in Amsterdam, voor de verzorging van de overledene. Beide vrouwen hebben ervaring in de kattenopvang elders. Daar leren ze elkaar kennen en ontstaat de vriendschapsband. De 62-jarige Stella maakt via Irene het drietal compleet, ook een kattenvrouw en net als de anderen gedreven om verwaarloosde zwerfdieren een beter bestaan te bieden.  

Kattenprobleem

“In deze buurt”, aldus Ireen van Maaren. “Is een groot kattenprobleem. Heeft vooral te maken met een braakliggend stuk land, even verderop. Er liepen veel niet gesteriliseerde katten rond, die inmiddels allemaal geholpen zijn.” Ireen vindt geregeld nestjes met kittens. “Ik vecht er al jaren tegen, vang zo veel mogelijk kittens op, maar het is in m’n eentje eigenlijk onbegonnen werk.” Zo gauw Ireen een zwangere zwerfkat opmerkt, wordt de bevalling afgewacht, waarna de kittens worden weggehaald en opgevangen. Sinds drie jaar werkt ze samen met Sjaak van de Dierenbescherming. “Samen vangen we zo’n moederpoes, die daarna wordt gesteriliseerd. Dat vangen is nog niet zo eenvoudig hoor. Het gaan om zwerfkatten hè, dus aanhalig zijn ze niet.” Haar vriendin en naamgenoot heeft bewondering voor Ireens inzet. “Als zij eenmaal een reddingsactie begint moet al het andere daarvoor wijken. Zij rust niet voordat ze het voor elkaar heeft.”

20181225 linv ireenvanmaaren (1)Moederpoezen waarbij op het thuisadres geen gelegenheid is om te bevallen, kunnen eveneens bij de twee Irenes terecht. Na afloop blijven de jonkies nog negen weken bij de moeder, die daarna volgens afspraak wordt gesteriliseerd. Vervolgens gaan de dieren terug ‘naar huis’, indien gewenst wordt er voor de poes elders een plekje gezocht. “Kunnen niet alle kittens worden teruggeplaatst, dan blijven die nog bij ons totdat adoptie is geregeld. Ze gaan dus niet terug naar het huis waar de moeder vandaan komt.” 

Vijfde nestje

De nieuwe goed gestructureerde opvang functioneert inmiddels zo’n half jaar en is meteen een ongekend succes. “De mensen weten ons van begin af aan te vinden. We hebben inmiddels al het vijfde nestje met moederpoes en jongen in huis gehad, meestal vier of vijf kittens. De meeste kittens in de opvang zijn overigens moederloos.”

Aandacht geven en knuffelen gaan vanzelf bij de aandoenlijke bolletjes wol, maar er zijn ook kosten aan het verblijf verbonden, zoals kattenvoer, kittenmelk, kattengrit, eventueel vervoer. Hoe doen zij dat? “Deze kosten komen voor onze rekening. Wat dat betreft zijn we enorm blij met Jumper, de dierenafdeling van tuincentrum Suidgeest. Spullen die daar overblijven of over de datum zijn, mogen wij gebruiken. En dat is mooi natuurlijk.”

Een deel van de kosten wordt opgevangen door verkoop van de kleintjes. De vrouwen spreken overigens liever van adoptie. “Wij vragen bij adoptie vergoeding van20181225 linv ireenvanmaaren (4) de uitgaven voor allerlei noodzakelijke behandelingen zoals ontvlooien, ontwormen, verwijderen van oormijt en teken, bezoek aan dierenarts, vaccinatie en chippen. In totaal komt het neer op 120 euro per kitten. Daar krijg je dan een gezond gesocialiseerd katje voor terug.”

Donaties

Als gevolg van publicaties op Facebook en hun website komen voorts geregeld donaties binnen. Naast financiële bijdragen worden ook spontaan benodigdheden voor de dieren gegeven. “Wat dat betreft is alles welkom. We hebben intussen op de zolderverdieping een  speciale kattenkamer kunnen inrichten. Een rustige vertrouwde plek, met alles wat nodig is voor een plezierig verblijf.”  

De verzorging kost niet alleen geld, maar vergt tevens veel tijd. “Klopt, we hebben drukke banen en een gezin, maar het lukt prima. We maken er gewoon tijd voor. En we beleven er zelf ook veel lol aan hoor. De capriolen die de kittens soms met elkaar uithalen, de tevreden koppies als ze na het rennen en spelen in hun mandje tot rust komen.”    

Terwijl tijdens het gesprek de vier kittens in huize Van Maaren gezamenlijk in één kluwen een plek op de bank hebben ingenomen, loopt moeder Minoes onrustig rond. Ze kokhalst, moet overgeven. Ireen bekommert zich om het dier, ruimt de nattigheid zonder morren op. “Dat ziet er niet goed uit”, stelt ze en beslist zo meteen met de patiënt naar de dierenarts te gaan. Vast adres is de praktijk Ani Cura aan de IJweg. “Komt goed hoor,” klinkt het geruststellend. Ireen heeft er alle vertrouwen in.       

Meer informatie: www.opvangkittens.nl . Voor donaties: NL45 INGB 0794 0906 80 ten name van mevrouw S.A.M. Nooijen, mevrouw I.Hermans. (Bij overboeking beide namen vermelden).     

Auteur: Geertje Bos
December 2018.