Laila Bouterse

Dorpskoningin nummer 13.

Met haar 24 lentes is Laila Bouterse de jongste Vennepse Oranje koningin en nummer dertien in de reeks, sinds 2006. Dat ongeluksgetal speelt haar overigens geen parten. Haar leeftijd staat 20181021 linv lailabouterse (4)evenmin in de weg. Ongemakkelijke situaties komen niet voor, wel geeft de uitvoering van haar bijzondere taak soms ‘een spannend gevoel’. Als vrijwilligster kent ze de meeste activiteiten van de Oranjevereniging van nabij, maar dit keer is het anders. “Ik maakte steeds deel uit van een groep en nu stond ik alleen. Dat was best even wennen.” Maar Laila laat zich niet gauw gek maken, blijft haar nuchtere ik, een jonge vrouw met hart voor de medemens. Een terugblik.  

 Op deze nazomerse herfstdag praten we over de afgelopen periode vol kroontjes verplichtingen; ook over wat aan de uitverkiezing ten grondslag ligt. We ontmoeten elkaar in haar ouderlijk huis in de Vennepse wijk Linquenda, waar ze haar eigen onderkomen heeft. Al gauw wordt duidelijk, dat vrijwilligerswerk de gewoonste zaak is voor moeder Danielle en vader Cor. Om maar meteen een voorbeeld te noemen. In de tuinkamer wordt onder leiding van Danielle gewerkt aan voorbereidingen voor het naderende Halloween feest in de kinderboerderij. Dezelfde locatie waar vader Cor samen met de andere leden van de stichting Paraat voor Nieuw-Vennep menig zweetdruppel achterlaat tijdens opknapwerkzaamheden. Evenals haar jongere zus Joy, groeit Laila op met het besef, dat er meer is in de wereld dan het eigen vertrouwde nest.

Verpleegkunde

Sociale activiteiten maken intussen volop deel uit van Laila’s leven. Ze vat eenvoudig haar motivatie samen. “Voor iemand iets kunnen betekenen, maakt mij blij.” Het verbaast dan ook niet, dat ze al  vroeg haar hart volgt met de opleiding mbo verpleegkunde aan het Novacollege in Hoofddorp. Ze is 19 als ze zich, met het diploma op zak, gaat oriënteren op de mogelijkheden in haar vakgebied. Aldus breed geïnformeerd wordt na verloop van tijd de observatiekliniek voor epilepsie in Heemstede haar werkplek, met sinds juni 2017 een vast contract met SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland). “Ik voel me hier helemaal op mijn plaats. Werken met mensen geeft zo’n voldoening.” Ze zet zich daarnaast in voor het welzijn van ‘het liefste meisje van Nieuw-Vennep’, een meisje met het Down syndroom. “Om de ouders nu en dan te ontlasten.”

Vrije tijd

Als ze niet aan het werk is, is ze vaak toch aan het werk. Haar zogeheten ‘vrije tijd’ is stevig ingevuld, onder meer met inspanningen ten behoeve van de kinderboerderij (in het kielzog van haar ouders). Voorts doet de Oranjevereniging (bijna) nooit vergeefs een beroep op haar. Laila is aangesloten bij de EHBO-vereniging, waarvan ze geregeld met bijscholing ‘de skills’ onderhoudt. Daarnaast is ze al zes jaar betrokken bij de stichting AED (Automatische Externe Defibrillator), genoemd naar het draagbare apparaat dat het hartritme kan herstellen na een hartstilstand. Sinds anderhalf jaar zit ze in het plaatselijke bestuur als cursuscoördinator. Burgerhulpverlening is hier de term, eerste schakel in de levensreddende keten. “Als plots iemand moet worden gereanimeerd, krijg je via een sms-je een oproep. Dan ga je zo snel mogelijk erop af, om die eerste hulp te verlenen waarmee de overlevingskans wordt vergroot.” Ze vertelt binnenkort te beginnen bij Lotus, de vereniging tot opleiding van het uitbeelden van slachtoffers. “Meer een soort hobby.”

Oké, allemaal leuk en aardig, maar is er ook weleens tijd voor ontspanning? Ze lacht. Vrouwenvoetbal vormt het toverwoord. Ze is een jaar of twaalf als ze ermee begint, ontpopt zich als een enthousiast teamsporter. Het afgelopen seizoen bij DIOS is echter haar laatste. “Vanwege blessures speelde ik eigenlijk al een poosje geen wedstrijden meer”, aldus de sportieve Vennepse, die als ‘links-voor’ op de grasmat jarenlang furore maakt.

Dorpskoningin

20181021 linv lailabouterse (1)Het is in januari na een voetbaltraining bij DIOS ’s avonds, fietsend op weg naar huis, als ze een bijzonder telefoontje krijgt. Thomas Hendriksen aan het woord, de voorzitter van de commissie van de Vennepse Oranjevereniging die jaarlijks de nieuwe dorpskoningin kiest. Dat voor 2018 de keuze op haar, Laila Bouterse, is gevallen. “Een complete verrassing natuurlijk… En ik moest meteen beslissen.” Haar ja komt spontaan, later verstevigd door enthousiaste reacties van het thuisfront. Ze dient al vrij gauw in actie te komen.

Eerst even een vrouwenvraagje. Wat moest ze aan? Laila reageert nuchter. “Daar heb ik echt niet van wakker gelegen hoor. Ik mocht het zelf bepalen. Nu ben ik helemaal niet van de jurk of van de rok, dus het werd een lange broek. Wel een nette broek, met een  nette bloes. Daarbij een leuk jasje, oranje of zwart. Ik viel toch wel op met m’n sjerp en het kroontje.” Ze pauzeert even. “Kijk eens, je wordt gekozen om de dingen die je voor de maatschappij doet en niet om hoe je eruitziet. Ik wilde me dus ook niet anders voordoen dan ik ben.”

Oranje boekje

Het Oranje boekje vol activiteiten biedt uitkomst als we terugkijken naar Laila’s verrichtingen als koningin. Haar eerste optreden is op zondag 22 april, als ze de prijsuitreiking doet van de traditionele Venniper Koninginnerit. “Voordien reed ik vaak mee in de brandweerauto van de stichting Paraat voor Nieuw-Vennep, samen met m’n vader. Dit was dus wel even anders.” En zo vergaat het haar steeds. Koningsdag, vrijdag 27 april, staat bol van activiteiten waaraan de dorpskoningin extra glans geeft. Laila-in-burger is voorheen vaak op dezelfde fronten actief als vrijwilliger. Dan on20181021 linv lailabouterse (2)opvallend, één van de velen en nu in de VIP-rol, met veel ogen op haar gericht. Toch gaat het haar goed af en ze geniet zichtbaar. We memoreren voorts haar aanwezigheid bij Dodenherdenking, het Bevrijdingsfeest, het startsein op 5 juni van de Oranje Avond4daagse, bij het Herbert Visserscollege.     

Feestweek

En dan is er de feestweek van 20 tot en met 24 juni. Laila’s vingers glijden tijdens het gesprek door de pagina’s van het programmaboekje, langs haar koninklijke optredens in deze week. De seniorenmiddag van de Rotary in de Orangerie, met prijsuitreiking van de bingo. Jureren bij Polsstokverspringen. Bij de populaire evenementen Beach Volleybal en de Zeskamp blijft ze even steken. Geen dorpskoningin daar, Laila treedt er puur privé aan. “Met het team Dubbel D, DIOS 20181021 linv lailabouterse (5)Dames 1 was ik deelnemer. Geel T-shirt met zwarte letters. Of we nog iets gewonnen hebben?” Ze grinnikt. Haar antwoord is diplomatiek. “We hebben veel lol gehad.”

Gevraagd naar de meest bijzondere gebeurtenis komt de Helicopter vlucht op zaterdag 23 juni even voorbij. “Het duurde slechts tien minuten maar was een geweldige ervaring.” Na enig gepeins kiest ze voor Dodenherdenking op 4 mei. “Dat ik een krans mocht leggen bij het monument, vond ik heel indrukwekkend, een grote eer.”

Inmiddels zijn de meeste optredens achter de rug. Of er in de laatste maanden van 2018 nog activiteiten zijn, weet ze niet. “Je bent in totaal een jaar lang in functie, dus nog tot en met de volgende jaarvergadering in januari 2019.” Vast staat dat Laila dan sjerp en kroontje doorgeeft aan haar opvolgster, de veertiende Vennepse dorpskoningin.           

Auteur: Geertje Bos.
Oktober 2018.