Twee Chinese 'zusjes' beroemd in Nieuw-Vennep

2015 linv ul twee Chinese zusjes (1)

Twee Chinese vriendinnen zijn 'wereldberoemd' in Nieuw-Vennep, bekend als 'de zusjes', hoewel ze geen bloedband hebben. Ze komen elk op hun veertiende van Hong Kong naar Nederland om hier een bestaan op te bouwen. Tina Chung (1959) is de oudste, de eerste die het avontuur aangaat en intrekt bij een oudere broer in Amsterdam. Via hem komt ze daar in de horeca terecht. De vijf jaar jongere Ling Ling levert na haar vertrek uit China aanvankelijk haar bijdrage in de Maastrichtse horeca, daarna runt zij samen met haar man een restaurant in Noordwijkerhout en vervolgens beginnen ze in Nieuw-Vennep een cadeauwinkel. De zusjes zijn tegenwoordig te vinden in Cantonees specialiteitenrestaurant Golden Corn aan het Getsewoudse Händelplein. Dit is hun verhaal.

We laten Tina eerst aan het woord. Overigens is haar Chinese naam Tin Kin, maar iedereen kent haar als Tina. Daar houden wij het hier dan ook op. Na diverse omzwervingen vestigt zij zich in 1988 samen met haar toenmalige echtgenoot in Nieuw-Vennep. Ze beginnen hier restaurant Manchuria, één hoog, in het voormalige Plein 7. Het is haar kennismaking met het dorpsleven en het bevalt prima. 'Iedereen kwam hier eten, Koos van de koffiebar, het echtpaar Splinter van de drogist. Plus al die andere Vennepers. Reuze gezellig.'
Ervaring in de horeca doet ze op in Amsterdam, aanvankelijk als jonge vrouw in de keuken van een chinees restaurant. Vervolgens verzet ze de bakens en wordt kamermeisje in hotel Maas. 'Daar heb ik tien jaar gewerkt, allerlei verschillende baantjes gehad. Ik woonde intern en deed ook nachtdiensten.' In de praktijk maakt ze zich de Nederlandse taal eigen, les heeft ze nooit gehad. Dat is eerlijk gezegd nauwelijks te merken.
Ze trouwt in 1980 met een landgenoot en ze krijgen drie dochters. 'Mijn ex werkte in een restaurant in Haarlem. Toen de eigenaar er vanaf wilde, hebben wij het gekocht en ben ik er ook gaan werken.' Manchuria in Nieuw-Vennep is hun volgende zaak. Na de echtscheiding in 1996 zet Tina het bedrijf in haar eentje voort.

City Shop

Als in 2003 het winkelcentrum De Symfonie tot stand komt, verschijnt het jaar daarop ook Tina's vriendin Ling Ling in beeld. Samen met haar man Tony Fung (1960, Hong Kong) begint zij in het centrum cadeauwinkel City Shop. Ook Ling Ling heeft horeca ervaring. Als veertienjarige verlaat ze haar ouderlijk huis in Hong Kong. Zij vindt werk in Maastricht, in het restaurant van Tony´s vader waar zoonlief ook te vinden is. Er ontstaat een romance en ze trouwen in 1987.
Een jaar later verhuizen ze naar Noordwijkerhout waar ze chinees restaurant New Hong Kong runnen. Tony staat in de keuken, Ling Ling in de bediening. Vijftien jaar lang werken ze er met plezier. Ze wonen boven de zaak. Het gezin wordt in deze periode uitgebreid met een zoon en een dochter.
Als Tony zijn werk niet meer kan verrichten vanwege een lastige armblessure, wordt het bedrijf verkocht. Op zoek naar een geschikte andere werkkring, komen ze op het idee een winkel te beginnen, met leuke hebbedingetjes, maar ook goede merken in damesmode, tassen en koffers en accessoires zoals sjaals. Ze strijken neer in Nieuw-Vennep, min of meer om de hoek van Tina´s restaurant.

Gitaarbouwer

Na haar scheiding leert Tina Eric Smid kennen. Hij staat in Haarlem voor de klas, is een graag geziene gast in het Vennepse restaurant. Er bestaat een anekdote dat zij vraagt of hij sambal bij zijn gerecht wil, waarop hij grapt dat hij haar liever heeft. 'En zo is het gekomen', vertelt Tina met een lach.Als haar man zijn werkzaamheden in het onderwijs beëindigt, wordt hij gitaarbouwer, een hobby, die hij allengs meer uitbreidt. Voor wie daar meer over wil weten, Smid is te vinden op internet als Smitty Customs Guitars. Hij verricht zijn werkzaamheden in een atelier in de achtertuin van hun Vennepse woning aan de Binderstraat, waar hij zich bezighoudt zowel met reparatie als met nieuwbouw. Tina wordt opnieuw moeder van een zoon en is inmiddels ook trotse oma van een kleindochter.
In 2005 stopt zij met Manchuria. Vijf jaar later vinden wij haar in het specialiteitenrestaurant Golden Corn, sinds 2002 gevestigd aan het Händelplein. In die tussenliggende jaren heeft zij niet stilgezet. Ze werkte een poosje voor een uitzendbureau en raakte steeds meer ingeburgerd in het dorp, waar ze onder meer met veel plezier schilderlessen volgde. De twee vriendinnen bezoeken allebei geregeld de sportschool. 'We werken hard en sporten is goed om in conditie te blijven.' Ling Ling is daarnaast een enthousiast country danser.

Familiebedrijf

2015 linv ul twee Chinese zusjes (3)Golden Corn is een hecht familiebedrijf, met Tony Fung als eigenaar. Hij voert tevens de leiding in de keuken, inmiddels weer volledig gezond verklaard. Tina functioneert aanvankelijk als enige gastvrouw. Het duurt niet lang of de goedlachse Ling Ling vergezelt haar. Dat gebeurt nadat deze samen met haar man heeft besloten het huurcontract in de Symfonie voor de winkel niet te verlengen. 'We hebben daar enorm goede jaren gehad,' aldus de shophoudster. 'Maar de belangstelling liep langzaam terug.'
De twee 'zusjes' ontvangen de gasten en verzorgen de bediening. De volgende generatie levert ook een bijdrage in het bedrijf. Parttime werken is er niet bij. Die term wordt in elk geval niet gehanteerd. Als het nodig is, wordt er gewerkt, uren tellen dan niet. De familieband in Chinese gezinnen is stevig. Het begrip gezin bestaat eigenlijk niet, is ondergeschikt aan het ruimere 'familie'.
Golden Corn heeft vaak Chinese gasten, die vertrouwen op de 'Hongkongkeuken' van Tony, evenals de twee vriendinnen, op dit terrein met een leerschool vanaf zijn jeugd. 'Hij kan alles maken wat ze willen', meldt Ling Ling fier.
Missen zij de winkel niet? Daar komt een simpel antwoord op. ' Natuurlijk missen we het contact met de klanten in het dorp, maar intussen weten veel mensen de weg naar ons restaurant te vinden. Soms hebben ze dan nog een tas bij zich of dragen een kledingstuk dat ze ooit in de shop hebben gekocht en dat is hartstikke leuk.'

Auteur: Geertje Bos

Foto's: Piet Klaassen
Augustus 2015.