Dorpsraad(sels) 9

logodorpsraadselsHaarlemmermeer bestaat uit 26 dorpskernen, elk verschillend in omvang en karakter. De belangen van Nieuw-Vennep worden binnen dit bonte gezelschap sinds 1956 behartigd door een eigen dorpsraad. Wat betekent het in de praktijk? Met Dorpsraad(sels) geeft Geertje Bos maandelijks een kijkje in de keuken, waar vrijwilligers plannen bereiden voor een nog mooier dorp. Hieronder aflevering 9.

Omgevingsraad

Het kan dezer dagen zomaar gebeuren dat een lid van de dorpsraad bij u aanbelt. Niet voor een collecte maar om steunbetuigingen te verzamelen. Een actie die alles te maken heeft met een nieuw overlegorgaan rond de problematiek van Schiphol, de Omgevingsraad Schiphol, kortweg ORS. Peter Bootsman, commissielid Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit (ROM) is nauw betrokken bij de organisatie en geeft uitleg.

De ORS bestaat uit een college van advies en een regioforum, samengesteld op basis van een gebiedsindeling rond de vijf startbanen. In dat forum krijgen alle betrokken partijen een podium, overheden, de luchtvaartsector, brancheorganisaties en omwonenden. Voor de dorpsraad biedt het de kans om namens de bewoners van Nieuw-Vennep mee te praten, in dit geval specifiek over de situatie van de Kaagbaan. ‘En dat willen we natuurlijk graag.’

Net als elke andere betrokken organisatie mag de dorpsraad een vertegenwoordiger (kiesman) aanwijzen. Deze mensen kiezen samen een afgevaardigde voor de ORS.

Voorwaarde is een lijst te overleggen van minstens honderd sympathisanten. En daar bent u voor nodig. Vandaar de rondgang door het dorp en vandaar ook op deze plaats een oproep om uw steun kenbaar te maken. Dat kan via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van naam, adres, geboortedatum (ouder dan 18 jaar), telefoonnummer, e-mailadres. Eind oktober moeten de lijsten zijn ingeleverd. Op 1 januari 2015 gaat de ORS van start. Bootsman is de kiesman van de dorpsraad, praat met elan over de nieuwe inspraakmogelijkheden en hoopt op voldoende reacties.

Meer informatie: www.omgevingsraadschiphol.nl; www.dorpsraadnieuwvennep.nl.

* Met ingang van februari 2014 is Dorpsraad(sels) ook een keer in de maand te lezen in het Witte Weekblad van Nieuw-Vennep.