Dick Blom

Fouragehandel van alle tijden

Dick Blom (1962, Nieuw-Vennep) zit in het stro, van jongs af in het voetspoor van vader Klaas. Ze zijn afkomstig uit een boerengeslacht, geworteld in de polder Haarlemmermee20170902 linv bl lb fam blom (5)r. De bedrijvigheden staan officieel te boek als handel in fourage, een term uit het Frans, die staat voor ‘dierenvoer’. Met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, als de strijd voornamelijk wordt gestreden door legers te paard. ‘De Engelsen lieten hooi en stro, de fourage, per schip naar Frankrijk komen. Dat ging om gigantische hoeveelheden’, aldus onze zegsman, die persoonlijk bewijst dat de fourageur van alle tijden is. Graag vertelt hij over zijn vak, het voordeel van eigen baas zijn. Aan de orde komt ook de familiegeschiedenis en als CDA-raadslid laat hij zich graag horen over de belangen van de polderbewoner.

Lees meer: Dick Blom 

Kerstbomen en vuurwerk bij André van Wees

2015 linv bl van wees 0006Grondbloemen, shocks, ratelbanden, kanonslagen, ladycrackers, crazy jacks, luchthuilers, wespen, disco flitsers, happiness, cracklingballs, thunderkings en combiboxen. Ze zijn er allemaal weer. Da's mooi, zult u zeggen, maar waar gaat dit over? André van Wees (1959, Nieuw-Vennep) helpt ons uit de droom. De genoemde spullen zijn vuurwerkartikelen, belangrijke handel voor de Vennepse ondernemer die we vooral kennen als 'de man van de kerstboomboerderij', de hoeve Hoop op Zegen, IJweg 1255. Op deze plaats aandacht voor beide decemberactiviteiten. We maken via zijn moeders kant tevens kennis met het verleden van de boerenfamilie Keizer, dat terugvoert naar de drooglegging van Haarlemmermeer, afgerond In 1852.

Lees meer: Kerstbomen en vuurwerk bij André van Wees

Albert Jens Kofoed

Eerder gepubliceerd door Meer-Historie

Boerderij Beukenhof

 Gelegen aan de Hoofdweg 1558 te Nieuw-Vennep. Kavel PP 12-13 (40 ha)  Eigenaar landbouwer A.J. Kofoed2011 linv bl lb beukenhof mo

Volgens verkregen gegevens van amateur-historicus Piet Gorter werden op de 11e grondveiling in de Franschen Tuin te Amsterdam, gehouden op 20-07-1855, de polderkavels 10 t/m 15, groot 120 ha, gekocht voor f 102.500,- door zeehandelaar Jacob C. van der Kun en notaris Januari van der Hoop Jacobszoon beiden, wonende te Rotterdam.
Op 3 juni 1865 verkochten de eigenaren op de veiling in het logement “De Gouden Leeuw” in de Zijlstraat te Haarlem diverse percelen bouw- en weiland alsmede een boerenhofstede.

Lees meer: Albert Jens Kofoed