Bep Berbé

Schroefjes aandraaien tussen de mannen

Er moet heel wat gebeuren, wil Bep Berbé (1944) haar goede humeur verliezen. Die positiBeb Berbéeve instelling heeft ook altijd voor plezier in haar werk gezorgd als productiemedewerkster bij de Vicon. Met een grapje op z’n tijd en een vrolijke toet wist zij zich op de kop af 25 jaar lang staande te houden in de Nieuw-Vennepse mannenwereld van de landbouwmachines. Het begon in 1980 met schroefjes aandraaien in de montagehal en eindigde in 2005 met de verantwoordelijkheid voor de laatste bewerkingen aan kunstmeststrooiers. Van de veertien vrouwen die tegelijk met haar bij de Vicon begonnen, is zij als enige zo lang gebleven.

Lees meer: Bep Berbé

Linda Segers

‘Dynamisch bedrijf met veel culturen’2012 linv bl ind lindasegers mo

 Linda Segers (30) is marketing communication manager bij de Kverneland Group aan de Hoofdweg 1278. Afspreken met haar voor een interview vraagt wat overleg omdat zij regelmatig voor de zaak naar het buitenland moet. Zij liep in 2002 als stagiaire bij Kverneland Group maar kwam na haar studie in vaste dienst. ‘Ja, ik ben regelmatig op pad en doe dan o.a. mee aan internationale shows zoals ook de grootste beurs in onze branche in Hannover.’ Kverneland Group nam in 1998 Greenland over waartoe ook het oorspronkelijk Nieuw Vennepse bedrijf Vicon, dat door Hermanus Vissers werd opgericht, behoorde.

Lees meer: Linda Segers

Piet Vissers

 ‘Mijn vader was ruimdenkend’

20112 linv ind pietvissers mo

 Piet Vissers werd in 1945 aan Hoofdweg 1278 geboren als zoon van Herbert Vissers en Bep Timmers. Het echtpaar Vissers / Timmers kreeg 11 kinderen. Herbert Vissers was de oprichter van het landbouwmachinebedrijf Vicon dat op het hoogtepunt 1.100 werknemers telde. Piet ging naar de mulo in Hillegom en werd fotograaf. ‘Mijn vader

was ruimdenkend. Hij wilde dat wij gingen studeren maar wij mochten wel onze eigen weg vinden.’

Lees meer: Piet Vissers

Jan Tamboer

VICON-oprichter Herbert Vissers was een vader voor veel mensen

2011 linv bl ind jan tamboer mo

Volgens Jan Tamboer (86) had Herbert Vissers, de man die van VICON een groot bedrijf maakte, een bijzondere wijsheid: ‘Streng maar rechtvaardig was hij een vader voor veel mensen. Geld is wel altijd een probleem gebleven en al kon hij soms de salarissen niet betalen, toen de zaak eenmaal draaide kwam hij op een hoger plan. Hij was bewogen en eerlijk en heeft ondanks tegenslagen sociaal heel veel gedaan. Vissers was een geweldige kerel die veel heeft bijgedragen aan landbouwmechanisatie.’

Lees meer: Jan Tamboer

Kees Jongejan en Ed Jansen

Bols Distilleerderijen was lang erg belangrijk voor Nieuw-Vennep

Volgens Kees Jongejan (78) en Ed Jansen (77), die de hele periode dat de fabriek in Nieuw-Vennep gevestigd was, meegemaakt hebben was Bols2011 linv bl ind jongejanjansen mo Distilleerderijen een goede sociale werkgever die bij de vestiging huizen voor werknemers liet bouwen en vakantiehuisjes op Texel en in Egmond aan Zee had: ‘Bols had ook grote invloed op het dorp. Toen de fabriek hier gebouwd werd was Nieuw-Vennep een klein dorp met zo’n 6.000 inwoners. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 600 werknemers. Dat zag je terug bij de plaatselijke winkels, die tengevolge flink werden uitgebreid.

Lees meer: Kees Jongejan en Ed Jansen