Vraagbaak Jan Willemse en zijn Onderdelenhuis

Achterover leunend, de handen gevouwen in de nek. Jan Willemse (1949, Vogelenzang) zit op zijn praatstoel. In het kantoortje annex opslagruimte achter de winkel vertelt hij over zijn Onderdelenhuis aan de 20180321 linv europartsVenneperstraat 20A. Geflankeerd door zijn vrouw Annie laat de winkelier het verleden de revue passeren. Er zijn heel wat omwegen voordat hij zich voorgoed in Nieuw-Vennep vestigt. Gevolg van zijn levensopvatting. “Als het me niet bevalt, ben ik weg.” Hoewel de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots is bereikt, laat hij weten voorlopig nog te vinden te zijn op de huidige stek bij winkelcentrum De Symfonie. “Zolang de mensen me nodig hebben”, aldus deze vraagbaak bij elektrotechnische problemen.  

Lees meer:  Vraagbaak Jan Willemse en zijn Onderdelenhuis

Joke Uijthoven

Begrafenisondernemer met persoonlijke betrokkenheid.

Zij heeft diverse baantjes achter de rug, als in 1994 wordt gevraagd of ze in Lisse bij uitvaartvereniging Doodenzorg koffiedame wil worden. ‘Echt iets voor jou’, meent bestuurder Jozef van Rijssel. Joke 20170929 linv bl Uijthoven (5)Uijthoven (1957, Nieuw-Vennep) aarzelt even, maar heeft tot nu toe geen spijt van haar keuze. Ze gaat al gauw helpen met afleggen, behaalt het vakdiploma van de STIVU, Stichting Vakexamens Uitvaartzorg en is daarna nooit meer weggeweest. Ze vormt een bekend gezicht op de advertentiepagina in de krant tussen de plaatselijke begrafenisondernemers. In profiel op de foto, sinds 2010 samen met oudste zoon Patrick. Een gesprek over bijna 25 jaar zorg voor een mooi laatste afscheid, mensen begeleiden in het rouwproces, persoonlijke betrokkenheid. Ook maken we nader kennis met haar Vennepse familiegeschiedenis.   

Lees meer: Joke Uijthoven

Peter van de Riet

Vijf generaties in het schoenenvak

Schoenreparaties, klaar terwijl u wacht. Jarenlang was dat de belofte van schoenmaker Peter van der Riet (1950, Hoofddorp) aan zijn klanten. ‘Zo snel gaat het tegenwoordig niet meer’, laat hij met ee2014 linv bl ms schoenmaker vanderrietn glimlach weten. ‘Die slogan hoorde indertijd bij het concept van de hakkenbar. Zo ben ik in november 1977 begonnen als één van de ondernemers in winkelcentrum Plein 7 in Nieuw-Vennep.’ Willen we graag meer weten over het ambachtelijke bedrijf waarmee hij zich in het dorp heeft geprofileerd, blijkt er een compleet familieverhaal achter te zitten. Het relaas begint kort na de drooglegging van de polder, halverwege de negentiende eeuw, toen Peters overgrootvader Dorus van der Riet vanuit Brabant zijn heil zocht in Haarlemmermeer.

Lees meer: Peter van de Riet

Yavuz Okur

Mooie toekomst voor  Vennepse kleermakerij

Stap voor stap maakte Yavuz Okur (1983, Amsterdam) zich het ambacht van kleermaker eigen. En het duurde niet lang of hij had het volledig in de vingers. Niet zo verwonderlijk, want hij volgde in het 2014 linv bl ms kleermaker yavuz okurvoetspoor van zijn vader, die zo’n dertig jaar geleden een bedrijfje in Amsterdam was begonnen. Oorspronkelijk leerde Yavuz voor automonteur, maar toen het moeilijk was een goede stageplek te vinden haakte hij af. Hij was bovendien niet echt gecharmeerd van oliesmeer, vond het werk eigenlijk ook te zwaar en besloot daarom van koers te veranderen En met succes. Sinds 2000 runt hij een eigen zaak aan de Kerkstraat 12 in Nieuw-Vennep. Hier heeft hij een vaste klantenkring opgebouwd. We maken kennis met een blijmoedig mens, die op deze plek een mooie toekomst voor zijn kleermakerij ziet.

Lees meer: Yavuz Okur

Jan Warmerdam

Wat de mensen willen, leveren wij

Glas hoorde niet thuis in een juwelierszaak, vonden zijn collega’s. Jan Warmerdam (1942) haalde indertijd zijn schouders op. “Ik had het Swarovski kristal ergens in een vitrine gez2012 linv bl ms janwarmerdamien en vond het meteen een mooi product. Via de juweliersbeurs in Utrecht ben ik toen dealer geworden. Ik was daarmee de eerste in mijn vakgebied.” Sinds vijf jaar kun je in de zaak aan de Venneperweg ook sieraden van Pandora aantreffen. Hiermee volgde Warmerdam de hype in bling bling. Het zijn twee voorbeelden die zijn ondernemerschap typeren. Zijn stelregel: “Wat de mensen willen, leveren wij.” Een motto waaraan hij zich wil houden, tot en met de laatste dagen van het bedrijf, eind december 2012.

Lees meer: Jan Warmerdam

Aart de Groot

‘Burgemeester Wetering woont nu in het huis  dat mijn grootvader Aart heeft laten bouwen’2012 linv bl ms parfumeriegandeur mo

 Grootvader Aart de Groot kwam uit Friesland naar Nieuw-Vennep en vestigde een zaak in kruidenierswaren op de Venneperweg 505. Dat is het pand waar nu Dumphandel Zandvliet zit. Hij schijnt daar goed geboerd te hebben want allengs schafte hij rijtuigen met paarden aan die hij verhuurde en reed ook rond in een Fordje. ‘De oudste rekening die wij in bezit hebben dateert van 1911 en is opgemaakt voor ritjes met paarden.
Kleinzoon Aart de Groot (63) is de huidige eigenaar van Parfumerie Grandeur in de Venneperstraat 3a.

Lees meer: Aart de Groot

Gera Kroes

Ambachtelijke rookworst volgens familierecept

2012 linv bl sl gerakroes2De tweede editie na de oorlog van de Slagers Vaktentoonstelling in Utrecht leverde in 1947 voor de Nieuw-Vennepse slager Willem Kroes de eerste Slavakto onderscheiding op vanwege zijn voortreffelijk gevulde kalfsborst en salami. Gera Kroes, weduwe van zijn zoon Flip, heeft de oorkonde al die jaren ingelijst bewaard. Haar man zette de traditie voort met bekroonde zelfgemaakte worsten en de heerlijkste hammen. De ambachtelijke rookworst volgens familierecept is nog steeds te vinden bij slagerij Kroes aan de Hoofdweg 1336, inmiddels onder supervisie van André van Duivenvoorde.

Lees meer: Gera Kroes

Ben Duwêl

Grondlegger Hein Duwêl ging als marskramer op pad

Het is inmiddels al 108 jaar geleden dat Hein Duwêl ( 1869-1954 ) met zijn zaak in de Anthoniusstraat van start ging. Met noeste arbeid bij boeren hadden Hein en zijn vrouw een kapitaal van 250 gulden gespaard. In de winkel verkocht hij o.a. galanteriën, huishoudelijke artikelen, timmer- en landbouwgereedschappen, vloerzeilen, karpetten, verf, behang en touwwerk. Om de omzet te vergroten ging hij als marskramer met de paardenkar op pad. Aanvankelijk deed hij dat zelfs met een hondenkar maar in 1938 beschikte de firma over twee bestelauto’s.

Lees meer: Ben Duwêl