Welkom bij Leven in Nieuw-Vennep

2012 linv gklomp luchfoto nieuwvennepWat is Nieuw-Vennep voor een dorp? Wat gebeurt er nu en hoe zag het leven er vroeger uit? Wat maakt Nieuw-Vennep uniek? Verhalen, foto’s, video’s en geluidsopnames geven u een beeld van verleden en heden in dit dorp in Haarlemmermeer. Mooie en minder mooie herinneringen voor de één, kennismaken met de ‘roots’ van het dorp voor een ander. Herkenbaar voor elke Venneper, of je dat nu al jaren bent of net komt kijken. Wij wensen u veel lees-, kijk- en luisterplezier.

Nieuw Vennep bestaat vanaf 1860 en heeft een eigen historie en een eigen cultuur opgebouwd. De relatief kleine kern die Nieuw-Vennep zo’n 40 jaar geleden was, had een overzichtelijk sociaal en maatschappelijk klimaat. Het zogenaamde “dorpsleven” gaf bijzondere voordelen als het gaat over het zich verantwoordelijk voelen voor al datgene dat de gemeenschap aangaat en op de zorg voor de omgeving.

Gemeenschapsgevoel

Nieuw Vennep is inmiddels een snel groeiende kern en staat met beide benen volop in de 21eeeuw. Maar met die groei rukt de verstedelijking en de anonimisering op.

Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep vindt het belangrijk dat onze nieuwe bewoners en ondernemers, de nieuwe generatie, een deel van de oude “roots” en een deel van het oude gemeenschapsgevoel meekrijgen. Wij weten dat dat in goede aarde zal vallen, want velen zijn wel geïnteresseerd in wat Nieuw Vennep nu eigenlijk was en is, maar hebben niet de mogelijkheid of de tijd zich er langdurig in te verdiepen.

In 2010 nam Stichting Dorpsraad daarom het initiatief om samen met de Stichting Meerhistorie en met subsidie uit de regeling Volkscultuur van de gemeente Haarlemmermeer, het leven en de cultuur in Nieuw-Vennep, in de breedste zin van het woord, te inventariseren en vast te leggen. Dus hoe het was, maar ook hoe het is en hoe het wordt. We zetten ons in , voor het verspreiden van dit alles zodat ook nieuwe generaties bewoners en ondernemers kennis kunnen nemen van dit unieke cultureel erfgoed. Het doel is dat het een verrijking zal zijn van de leef- en woonkwaliteit in Nieuw Vennep, een verbetering van het onderling begrip en toename van het gemeenschapsgevoel.

Boek

Prachtige foto’s en verhalen zijn ook te vinden in het boek “Leven in Nieuw-Vennep.nl” dat in 2013 is uitgegeven door de Dorpsraad Nieuw-Vennep. Het boek is nog voor € 10 (exclusief verzendkosten) te bestellen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen.

.