Jessica Gijzen

 

 

Jessica Gijzen

Van alle markten thuis  in nieuw Ontmoetingscentrum

 Of er een andere naam komt, is op dit moment nog niet duidelijk, maar het gebouw staat er en de activiteiten zijn begonnen. De beheerder van het Ontmoetingscentrum aan de Elemastraat, Jessica Gijzen (Amsterdam, 1981) poetst nog wat ‘oneffenheden’ weg, maar prijst zich gelukkig met het nieuwe onderkomen. Ruim twee jaar lang was ze betrokken bij de voorbereidingen, wat resulteerde in een feestelijke start op zaterdag 10 december 2011. Jessica is geen stapper, geen feestbeest, evenmin een sportvrouw, een spelletjesmens of een creatieveling. Haar interesse ligt bij mensen. ,,Als die het hier naar hun zin hebben, ben ik tevreden.” Ze praat gedreven over haar werk, waarbij ze van alle markten thuis moet zijn.

Jessica Gijzen heeft een achtergrond in de horeca. Familie van haar runde twee campings, respectievelijk in Voorthuizen en in Nederhorst den Berg. ,,Ik was daar vroeger altijd te vinden. Vond het hartstikke leuk om achter de bar te staan en mee te helpen in het bedrijf.” Het waren activiteiten in de zomer, toen ze nog op school zat en het mbo volgde. ,,Ik ben er na school blijven hangen en de eerste jaren nooit meer weggekomen.”

Dat nooit blijkt rekbaar, want voor haar eerste ‘echte’ werkkring moest zij naar Amsterdam Zuid-Oost. Jessica kreeg een baan in de bediening bij grand-café-brasserie Het Vervolg aan de Corridor. ,,Een mooie locatie aan het water, vlak bij de Arena en de Heineken Music Hall. Je had er altijd veel aanloop, na de voetbalwedstrijden en de optredens van artiesten en het werk was heel afwisselend.” Ze woonde toen al samen met timmerman Rinaldo Wolf. Aanvankelijk in Diemen, later in Hoofddorp, waar ze nog steeds wonen. Ze hebben twee kinderen, een dochter van zeven en een zoontje van drie jaar.

Na tien jaar had ze het in Amsterdam wel gezien, ze was ook steeds minder uren gaan maken, mede door de kinderen. ,,Ik heb daarna nog een poosje in Sassenheim gewerkt, in partycentrum De Oude Tol. Dat heb ik niet lang volgehouden. Het was me te zwaar.” Ze vertelt van de vele nachtelijke uren in het zalencentrum. ,,Ik stond bijvoorbeeld op een feestje van de bridgevereniging, een zaal met 120 mensen en dat duurde tot drie uur ’s nachts. Dan moest ik daarna nog zorgen dat alles netjes opgeruimd was voor de volgende ochtend. Kwam ik op half vijf thuis, maar om zeven uur stonden de kinderen weer aan mijn bed.” Ze schudt haar hoofd, waarbij de paardenstaart zachtjes meedeint. 

Zus Maribelle
Het Ontmoetingscentrum in Nieuw-Vennep kwam in beeld, door één van haar twee zussen, Maribelle Gijzen. ,,Zij had begin 2009 gereageerd op een advertentie, waarbij een assistent van de beheerder in de horeca werd gevraagd. Daar is zij toen voor aangenomen, maar al gauw werd ze tijdelijk beheerder. Dat was niet echt wat ze wilde. Toen ik dat hoorde, ben ik zomaar gaan solliciteren voor die baan. In augustus 2009 kon ik beginnen.”

Jessica leerde enkele van haar voorgangers kennen, zoals het echtpaar Gijs en Annie der Linden. ,,Die kwamen vaak samen even op de koffie in het oude gebouw.” Ze memoreert met een glimlach hun verhalen over het roemruchte OC-verleden. ,,Zo zal het nooit meer zijn”, realiseert zij zich. ,,Gijs had veel meer vrijheid, kon zich van alles permitteren, feesten, bruiloften en partijen. Dat mag allemaal niet meer. Van een kroeggebeuren is hier absoluut geen sprake. We mogen niet concurreren met de horeca in het dorp.”

Er is overigens genoeg te doen in het nieuwe Ontmoetingscentrum. De stichting MeerWaarde biedt talrijke activiteiten aan, zoals yoga, meer bewegen voor ouderen, tai chi/Qi Gong, volksdansen, country line dance, koersbal, seniorenorkest Nostalgia, zingen met zangkoor De Notenkrakers, huiskamergroep voor senioren, klaverjassen, aquarelleren en tekenen, cursussen Engels en biljarten met De Tweede Jeugd. Daarnaast zijn er activiteiten voor jongeren.

Jessica’s taak is te zorgen dat alles goed verloopt, iedereen op de goede plek zit, op tijd de bestellingen voor de bar worden gedaan en dat het gebouw schoon is. ,,Daar huren we een schoonmaakbedrijf voor en dat loopt prima.” De beheerder heeft voorts te maken met externe activiteiten, verenigingen, instellingen en cursusleid(st)ers, die een ruimte willen huren. Ze onderhoudt de contacten, maakt de contracten en regelt de facturen. ,,Heel veelzijdig, dus. Maar daarom ook zo leuk”, aldus de Hoofddorpse, die dezer dagen heeft bewezen behoorlijk stressbestendig te zijn.

In het nieuwe OC hebben onder meer The Flying High Singers onderdak, een quiltclub, een computerclub en de vogelvereniging. Er is ook een meditatieavond, elke maandag, met eens in de maand een paranormale bijeenkomst. Verder worden er geregeld vergaderingen gehouden. ,,Ik pas me in mijn werkuren aan, bij wat er te doen is”, zegt Jessica, officieel voor 28 uren per week aangesteld. Door de recente verhuizing komt ze daar ver overheen. Overigens was het een huzarenstukje, het verkassen binnen drie weken van het oude naar het nieuwe gebouw.

Trouwe hulp
Jessica prijst zich wat dat betreft gelukkig met de inzet van vrijwilligers, zo’n twintig tot dertig in getal. ,,Zonder hen zou ik niet eens kunnen draaien.” Haar trouwe hulp, Willem van Steijn verdient ook een pluim. ,,Hij staat altijd voor je klaar, is nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken.” Van Steijn (Hillegom, 1948) is een vertrouwde verschijning. Hij deed in 1997 zijn intrede in het gebouw aan de Gelevinkstraat als assistent beheerder. Voordien had hij jarenlang in de gemeente Haarlemmermeer gewerkt in de onderhoudsdienst van wijkgebouwen en dorpshuizen.

In het nieuwe pand loopt hij rond, alsof hij er meteen al thuishoort. Zijn mening: ,,Het is een mooi, licht gebouw, wat dat betreft een hele vooruitgang. Maar nog niet alles gaat zoals het zou moeten.” Van Steijn wordt door jan en allemaal aangeklampt en met vragen overstelpt. Hij is behulpzaam als altijd, maar heeft soms moeite het geduld te bewaren. ,,Sommige mensen kunnen best onredelijk zijn”, stelt hij voorzichtig vast.

Jessica merkt op, dat zich nog wat kinderziektes voordoen, bijvoorbeeld met de klimaatbeheersing. ,,We zijn er in ruimte op achteruitgegaan, van negenhonderd naar zeshonderd vierkante meter en dat is te merken. Alles zit dichter op elkaar. Het is in deze beginfase ook nog wat chaotisch, omdat het nieuw is voor de mensen. Sommigen zitten al dertig jaar op een vereniging of bij een activiteit en missen hun vaste stek. Gelukkig hebben we niemand uit het oude OC de deur moeten wijzen.” De bezoekers van het Zondagmiddag Podium moeten wel voortaan een deur verder, naar Pier K. ,,Het OC heeft nu eenmaal geen podiumfunctie meer.”

In het nieuwe pand is op de verdieping kantoorruimte gepland voor de beheerder. Daar staan de dozen met spullen uit het oude gebouw nog onuitgepakt. Het bevalt Jessica niet, die nieuwe werkplek. ,,Ik heb besloten beneden te gaan zitten, naast de bar. Dat is wel een kleiner kamertje, maar daar voel ik me prettiger. Ik heb van daaruit beter overzicht op wat er gebeurt en ik ben dichter bij de mensen.” Het typeert de bevlogen beheerder, die ook een vraagbaak voor het publiek wil zijn.  

Voor meer informatie over de mogelijkheid ruimte te huren in het Ontmoetingscentrum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor een duidelijk overzicht van activiteiten, cursussen en workshops in het Ontmoetingscentrum onder auspiciën van de stichting MeerWaarde, zie de website www.meerwaarde.nl

 Auteur: Geertje Bos
(24-12-2011)